Terrorexperten Hans Brun: ”Det som gör det här speciellt är storleken och omfattningen på utredningen och antalet misstänkta.” Foto: Claudio Bresciani/TT

Terrorexperten Hans Brun: ”hade kunnat bli allvarligaste terrordådet i Sveriges historia”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången i hovrätten mot de tre män som misstänks ha planerat terrordåd i Stockholm. Både de åtalade och åklagaren överklagade tingsrättens domar. Enligt åklagaren finns bevis att männen har planerat att utföra dåden på bland annat Stockholms City och Mall of Scandinavia.

Två av de åtalade männen friades i Solna tingsrätt. Åklagaren tycker att domen är fel och har valt att överklaga. Även den dömda 46-åringen har överklagat sin dom, sju års fängelse och utvisning. Hans Brun är terrorexpert, och har följt fallet och satt sig in i åtalet.

Vad hade kunnat hända om personerna lyckades använda kemikalierna på det sätt åklagaren hävdar?

– Om man accepterar åklagarens version, alltså att de har förberett olika typer av sprängattentat så hade vi kunnat få uppleva kanske ett av de absolut allvarligaste terrordåden i svensk historia med tanke på mängden sprängmedel de kunde ha producerat, säger Hans Brun, terrorexpert.

Intresset från allmänhetens sida har varit relativt svalt under tingsrättsförhandlingarna då en del av åhörarplatser ekade tomma i rättsalen.

– I den här historien så valde polisen att gå in och gripa de här personerna väldigt tidigt. Det gör man ju av säkerhetsskäl för att skydda allmänheten. I och med att man gör det så blir ju de här ärendena sällan spektakulära och det är sällan som de resulterar i riktigt långa fängelsestraff, säger Hans Brun.

– Det är mycket möjligt att händelserna i Sri Lanka genererar mer uppmärksamhet kring den här rättegången nu men det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer