Foto: SVT

Risk för kraftig algblomning i värmen

Publicerad

När värmen nu ökar och vinden mojnar så kommer algblomningen att ta fart. Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet vid bad och säger att barn och husdjur inte ska bada överhuvudtaget.

Länsstyrelsen har redan fått in en del rapporter om blommande alger.

– I början av veckan har det varit lite lugnare för då blåste det, men nu verkar det bli mer igen, säger Maya Miltell som är handläggare på Länsstyrelsen.

Det är just vinden och vattentemperaturen som påverkar algblomningen mest. När vattnet värms upp och vinden mojnar så växer algerna till och de flyter också upp till ytan och ställer till det för alla som vill bada. Värst brukar det vara i skyddade vikar. Och när det gäller de giftiga algerna så gäller det att vara försiktig, särskilt när det gäller barn och husdjur.

– Barn får lätt i sig kallsupar när de leker i vattnet och till exempel hundar dricker vattnet och slickar sig också gärna efter badet, säger Maya Miltell.

– Därför ska man helst inte ta med sig hunden till badplatsen när det är algblomning.

Maya Miltell säger att det går inte att säga om algblomningen blivit värre på senare år, det beror alltså helt på väder och vind. Däremot har man kunnat se att säsongen blivit längre.

– Det beror ju på att vattnet värms upp, säger hon.

– Idag så brukar algblomningen börja i juni och fortsätter sedan till början av hösten, i september någon gång.

Till den som vill bada trots att algerna blommar har Maya Miltell några råd.

– Var lite försiktig och skölj av dig efter badet.

Vill du veta hur det ser ut där du tänker bada så finns Länsstyrelsens karta här.

Algblomning

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.