Jerzy Slazak från miljöförvaltningen förklarar hur värmen påverkar bakterierna i vattnet och ger tips på hur man kan undvika otjänligt vatten. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Större risk för bajsbakterier i vattnet när värmen kommer

Uppdaterad
Publicerad

Enligt de senast tagna proverna är det bara ett av Stockholms stads badplatser som har otjänligt vatten. Det är Maltesholmsbadet i Hässelby. Nu väntar dock några riktigt varma dagar och då ökar risken för hälsofarliga bakterier i vattnet.

Nu kommer högsommarvärmen och med den en risk för sämre vattenkvalitet på badplatser runtom i landet.

Kommunen ansvarar för att undersöka hälsofarliga bakterier i vattnet. Det man mäter är halterna av tarmbakterierna E.coli och intestinala enterokocker. Om de finns i höga halter i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt, till exempel via fågelbajs eller avloppsvatten. Om man sväljer vatten med dessa bakterier kan man bli sjuk.

Bara ett bad i staden med farliga bakterier

Stockholms stads senaste prover visar att bara ett av baden har otjänligt vatten och det är på Maltesholmsbadets östra del i Hässelby i västra Stockholm. Här avråds allmänheten från att bada tills proverna visar annat.

Vanligtvis görs prover varannan vecka men när resultatet visar att vattnet är otjänligt så tas ett omprov så snart som möjligt. 

Jerzy Slazak arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholms stad. SVT fick följa med honom när han tog de uppföljande proverna från Maltesholmsbadet – se hur det gick till i videon!

Vattenprover

Varje år från juni till och med augusti övervakar miljöförvaltningen vattenkvaliteten vid stadens officiella strandbad. Förvaltningen tar prover på bakterier och algblomning på uppdrag av stadsdelarna samt utövar tillsyn enligt miljöbalken.

Dessutom mäter inspektören vattnets temperatur samt kontrollerar förekomst av avfall och annat som kan påverka badvattenkvaliteten.

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E. coli och Intestinala enterokocker i vattnet analyserats. Dessa bakterier är så kallade indikatorbakterier som normalt finns i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur. Provtagningen går till på samma sätt i hela EU.

Beroende på hur hög bakteriehalten är bedöms vattnet på ett av tre olika sätt:

  • Tjänligt – bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.
  • Tjänligt med anmärkning – lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad.
  • Otjänligt – höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så snart som möjligt. Om tre prover i rad är otjänliga så stängs badet och öppnas inte åter förrän man har utrett orsaken och vattenkvaliteten förbättrats.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.