Rivningen av Kolingsborg stoppas

Publicerad

Den planerade rivningen av runda Kolingsborg vid Slussen stoppas, ett litet tag i alla fall. Först måste den nya politiska majoriteten ta ställning i frågan.

Det är den karakteristiska runda byggnaden Kolingsborg, mitt på Slussen, som var planerad att rivas inom några veckor. Den planen har nu stoppats av tjänstemännen i exploaterings- och stadsbyggnadsnämnden.

– Tidpunkten för rivningen som är ett rent tjänstemannabeslut och den är just nu uppskjuten verkar det som, säger exploaterings- och stadsbyggnadsnämndens vice ordförande, Maria Östberg Svanelind (S).

Invänta nya majoritetens ställningstagande

Tjänstemännen vill nu invänta den kommande politiska majoritetens ställningstagande i Slussenfrågan innan de kommer besluta om när den eventuella rivningen kan påbörjas.

Socialdemokraterna som säger sig ha haft dålig insyn i planläggningen vill nu först och främst göra en genomlysning av projektet.

– Det här har varit ett extremt slutet projekt, vi har under flera år begärt att få tillgång till all viktig information som man behöver ha för att kunna ta ställning, men det har vi inte fått. Vi har sagt att vi ska göra en genomlysning, vi kan ta hjälp av en oberoende expertgrupp som kan hjälpa oss att se vad vi kan göra för förändringar, säger Maria Östberg Svanelind.

Ingen ny detaljplan

Hur de förändringarna kan se ut är fortfarande oklart men enligt Östberg Svanelind ligger utgångspunkten i den detaljplan som redan vunnit laga kraft för Slussenområdet.

Stigbergsgruppen, en paraplyorganisation för motståndarna till stadens plan för Slussen, säger sig vara nöjd över den nu stoppades rivningen

Nu har de stor förhoppning på socialdemokraternas genomlysning av projektet.

– Vi hoppas att man ska se att Slussenprojektet faktiskt har havererat sen beslutet om bussterminalen upphävdes förra året, säger Jan Ohlin, talesperson för Stigbergsgruppen.

Tror du det kan bli några faktiska förändringar bara för att man byter politisk majoritet?

– Ja absolut! När man kommer titta på det här kommer man se att det finns alla varianter och möjligheter att göra det bättre.

Alla förslag kräver rivningar

Jan Ohlin ser helst att det är Slussen plan B som ska drivas igenom.

Hur än den nya majoriteten ställer sig i frågan, så innebär det någon form av rivningar framöver.

– Vilket förslag man än väljer så blir man ju tvungen att göra de här markförsträkningarna och det kan man inte göra utan att riva, säger Maria Östberg Svanelind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet