Entrén till det gamla spårvägsmuseet.

Rivningsarbete på Södermalm försvåras

Uppdaterad
Publicerad

Ett rivningsarbete på Södermalm i Stockholm har försvårats efter att de gamla lokalerna blivit ett tillhåll för obehöriga personer. Bland annat har kopparledningar slagits loss från väggarna och asbest har frigjorts i byggnaden.

SL:s gamla bussdepå på Södermalm i Stockholm ska rivas och ge plats åt sju nya bostadskvarter med närmare 1 200 lägenheter. Byggnaden har stått tom sedan september förra året och har blivit ett tillhåll för obehöriga personer.

– Främst är det hemlösa, missbrukare och kriminella personer som vill stjäla saker här inne, koppar och eventuellt kvarglömda maskiner. Men nu har vi på senare tid även sett att ungdomar tar sig in här och det här är nåt som vi är väldigt oroliga för, säger Richard Hultman som är polisinspektör och områdespolis i trygghetsgruppen på Södermalm.

Har svårt att skicka in polispatrull i lokalen

Att människor vistas i lokalerna har försvårat rivningsarbetet. Trots att polisen, i samarbete med rivningsfirman, försökt säkra lokalen bryter folk sig in.

– Oftast säger vi att de inte har något här att göra och då går de, men vi vet ju att de är tillbaka tio timmar senare. Vi har bommat igen alla

Arbetsledaren Peter Franz. Foto: Lisa Liljefors/SVT

dörrar, de bryter upp en ny. Vi bommar igen den, de bryter upp en ny, säger Peter Franz som är arbetsledare på byggarbetsplatsen.

Förutom att människor olovligt vistas i lokalerna har man nu även börjat slita loss interiör och kopparledningar vilket har frigjort det farliga ämnet asbest.

– Vi går inte in i lokalerna här med anledning av asbesten, såvida det inte är grövre brott eller livshotande. Vi håller oss utanför och förhoppningsvis kan vi ta dem när de kommer ut om de har stulit, säger Richard Hultman.

Hur farligt är asbesten för de obehöriga som vistas här?

– Det är inte alls bra. De tänker nog inte på skydd utan de tänker på sin vinning av kopparrör och liknande. Det är inte alls bra att vara här inne utan skyddsutrustning.

Det ska dock inte finnas någon risk för spridning av asbest till boende i området.

Markant ökning av brott i området

Sedan lokalerna tömdes förra året har polisen kunnat se en ökning av mängdbrott i området, så som inbrott och bilstölder.

Richard Hultman vid Södermalmspolisen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

– Vi på Södermalmspolisen tar dagligen emot samtal från boende som känner en oro. Vi har inte kunnat göra någon annan koppling än att det här drar till sig folk som vill stjäla och då sprider det sig även runt till bostadsområdet, säger Richard Hultman.

Rivningen ska enligt planen vara färdig i maj 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.