Hör Per Carlbring, professor i psykologi, berätta om vilka nyårslöften som fungerar bäst. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ann Sehlin/SVT

Så blir det lättare att hålla nyårslöftet: ”Börja med något nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att hålla ditt nyårslöfte? Enligt en studie från Stockholms och Linköpings universitet är det lättare att lyckas om man vill börja med något nytt.

– Det är svårt att radera ett beteende, det är lättare att ersätta det med någonting nytt, säger Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

I studien följde de cirka 1 000 personer under ett år för att se om de följde sina nyårslöften. I slutet av året var det 55 procent av deltagarna som lyckats hålla sitt löfte.

Närmande och undvikande

Allra bäst gick det för de som hade börjat med någonting nytt, vilket kallas närmande mål. Det gick sämre för de som ville sluta eller undvika något, vilket kallas undvikande mål.

– Om man vill sluta äta godis kanske man istället kan ha nyårslöftet att man ska börja äta två frukter om dagen, säger Per Carlbring.

Hör mer om hur du kan lyckas med ditt nyårslöfte i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.