Miljöinspektören Marzanna Dabrowska övervakar vattenkvaliteten vid Stockholms 31 strandbad. SVT följde med henne ut en dag på jobbet. Foto: SVT

Så bra är badvattnet på Stockholms stränder

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika att badvatten utgör någon hälsorisk för stockholmarna kontrolleras det noggrant sommartid. Det är framför allt tarmbakterier och alger som miljöförvaltningen vill ha uppsikt på.

– Vi besöker badplatserna varannan vecka, men upptäcker vi höga halter kontrolleras baden oftare, säger Marzanna Dabrowska, miljö- och hälsoinspektör på Stockholms stads miljöförvaltning.

Stockholm stad har 31 officiella strandbadplatser längs Mälarens stränder, Saltsjön och i mindre insjöar. De allra flesta har godkända bakteriehalter men en handfull badplatser har fått anmärkningar och hålls under uppsikt. Hittills har inte någon av badplatserna uppnått så höga nivåer att det klassats som otjänliga, vilket innebär att det finns hälsosrisker att bada där.

– Det är väldigt bra vatten längs Stockholms stränder, med tanke på hur varmt det varit i vattnet de senaste dagarna, säger Marzanna Dabrowska som är miljö- och hälsoinspektör på Stockholm stads miljöförvaltning.

Under sommarveckorna jobbar fem personer med att regelbundet övervaka vattenkvaliteten vid Stockholms badplatser. SVT Nyheter Stockholm följde med Marzanna Dabrowska till Hässelbystrandbad när hon samlade in vattenprover för mikrobiologisk analys.

Här kan du söka på badplatser och badvattenkvalitet utifrån kommun.

Fakta

Badplatser med anmärkning efter vattenprovtagning av tarmbakterier

Alla badplatser har tjänligt vatten. Dessa badplatser nedan uppfyller fortfarande ”Bra kvalitet”, men har fått anmärkning som kommunen följer upp.

• Johannesdalsbadet i Vårberg

• Kaananbadet i Hässelby-Vällingby

• Maltesholmsbadet i Hässelby

• Smedsuddsbadet på Kungsholmen

• Ekhagens strandbad på Norra Djurgården

• Hässelby strandbad

• Sköndalsbadet

Vattenproverna analyseras med avseende på två typer av bakterier:

• Escherichia coli (E. coli)

• Intestinala enterokocker

Dessa finns i människors och varmblodiga djurs tarmar. Bakterierna indikerar att vattnet kan ha blivit påverkat av en förorening som innehåller avföring. Om det skett kan det även finnas andra typer av bakterier, virus eller parasiter som man kan bli sjuk av.

Källa: Stockholm stad miljöförvaltning

Så klassas badvatten

Tjänligt: vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning: betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt: vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.