Så här rapporterar vi in nya fall

Uppdaterad
Publicerad

Det är flera av er som följer vår rapportering som frågar hur vi räknar ut dagens nya fall av bekräftat smittade, och varför de är annorlunda mot de som visas i SVT:s stora statistiksida.

Vi här på lokala Stockholmsnyheterna skriver om hur många nya fall som rapporterats in den dagen. Vi jämför helt enkelt dagens totala antal fall som FHM uppger för Stockholm klockan 14.00, med totala antalet fall dagen innan. Mellanskillnaden är de nya rapporterade fallen.

På statistiksidan  skriver man upp fallen på det datumet de konstaterats, inte den dagen de rapporterats. Man följer FHM:s justerade fil över fallen vilket innebär att det kan ändras efterhand som uppgifter om fall hamnar på rätt datum. Fall som rapporteras in en viss dag kan alltså komma att föras in på andra datum bakåt i tiden.

I slutänden är det lika många fall totalt konstaterade i länet, det handlar bara om dag för konstaterande av sjukdom eller inrapportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer