Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många tror att man inte kan röra sig i området överhuvudtaget utan att vid vart och vartannat steg snava över missbrukare, fyllerister och aggressiva socialfall”. Hör exempel på hur Rinkeby har skildrats i litteraturen. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Så har Rinkeby skildrats i litteraturen: ”Vill göra upp med massmediers bild”

Publicerad

Den 24-25 maj tar litteraturen plats i Rinkeby när bokfestivalen är tillbaka. Men vilken plats har Rinkeby i litteraturen? Litteraturvetaren Lydia Wistisen förklarar förortens roll i bokvärlden.

När miljonprogrammen byggdes skapades det snabbt en föreställning om platsen Rinkeby. En föreställning som författare försökt göra upp med ända sedan dess.

– Om man tittar på just Rinkebys litteraturhistoria så hittar vi många romaner som skildrar en erfarenhet av att komma som invandrare till Rinkeby och vi hittar en del ungdomsböcker som skildrar hur det är att växa upp här, säger Lydia Wistisen, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Det har också gjorts flera antologier från 80-talet och framåt där ungdomar som bor i Rinkeby fått berätta om sin vardag och skriva egna texter.

I videon hör du exempel på hur Rinkeby har skildrats i litteraturen.

”Spoken word” viktigt

Trenden att ifrågasätta massmediernas skildring av Rinkeby hittar vi inte bara bland romaner. Redan på 70-talet bildades en gräsrotsrörelse av musiker och poeter. Och en poesiform sticker särskilt ut.

– Spoken word är en viktig del av orten och Rinkebys litteraturhistoria. Bland annat har den stora poesitävlingen ”Ortens bästa poet” haft sina finaler här många gånger, säger Lydia Wistisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet