Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionpolischefen om skjutningarna som skakat Stockholm Foto: SVT

Så ska polisen stoppa skjutningarna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen skedde tre skjutningar inom loppet av tre timmar i Barkarby, Alby och Häggvik i Stockholmsområdet. Enligt regionpolischefen behövs ännu fler poliser för att stoppa skjutvapenvåldet.

För några år sen startade Malmö satsningen ”Sluta Skjut” – som kortfattat går ut på att polis, kommun och Kriminalvården samverkar för att göra det svårt att vara kriminell och lätt att hoppa av – och den här metoden gjorde att skjutningarna minskade drastiskt i Malmö.

Är det inte värt att försöka rulla ut det här i Stockholm?

– Vi kommer börja rulla ut och testa, se vilket sätt vi kommer framåt. Men även polisen i Malmö jobbar med olika metoder och kan helt inte säga att en metod för att få slut på skjutningarna är den mest framgångsrika, säger regionpolischefen Mats Löfving.

– Jag tror vi måste stå ut med att jobba med hela paletten. Att arbeta med att låsa i de kriminella, jobba med avhopp, men inte minst med att jobba med operativt samarbete med socialen, så att vi kan låta bli att få unga människor att gå in i kriminalitet.

Regionpolischefen Mats Löfving gästade Morgonstudion för att prata om polisens arbete mot skjutningarna i Stockholm. Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.