Foto: Tomas Blideman/SVT

De sanerar ambulanserna – så att vårdpersonalen kan samla ny energi

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronapandemin tog fart i våras har Region Stockholm infört särskilda saneringsteam vid länets akutsjukhus. Deras uppgift är att städa ambulanserna från misstänkt coronasmitta, så att ambulanserna snabbare kan åka ut på nya uppdrag – och vårdpersonalen kan spara tid och energi.

– Vi känner oss uppskattade av ambulanspersonalen. Det är hemskt att se människor komma in med ambulans. Att folk inte tar mer hänsyn till sina medmänniskor är förjävligt, säger saneringsteknikern Jonas Gustafsson.

Till ambulansintaget på Danderyds sjukhus kommer en strid ström ambulanser med nya patienter. Varje ambulans och sjuktransport som kommer med en patient med misstänkt covid-19-smitta måste saneras. Det betyder att alla ytor och instrument sprayas och torkas av med desinfektionsmedel.

– Största utmaningen är när alla ambulanser kommer samtidigt. Ibland kan vi få fyra-fem ambulanser på samma gång och då är det svårt att hinna med, säger Jonas Gustafsson.

Samarbetet uppskattas

För ambulanspersonalen är det svårt att hinna sanera ambulansen samtidigt som de ska ta hand om patienterna och föra journaler – innan larmet går för nästa utryckning.

– Det är guld värt. Det här betyder att vi hinner gå på toaletten och få i oss en halv kopp kaffe, säger ambulanssjuksköterskan Ewa Gustafsson.

Ambulanssjuksköterskan Ewa Gustafsson uppskattar hjälpen som sjukvårdspersonalen får med att sanera ambulanserna. Foto: Tomas Blideman/SVT

Miljonkostnaden anses prioriterad

I genomsnitt saneras 70-135 ambulanser per dygn vid akutsjukhusen i Stockholms län. Sedan november innebär det att fler än 10 000 ambulanser rengjorts. Enligt Almega Serviceföretagens genomgång är det bara Skåne, Stockholm och Västra Götaland som upphandlat sanering.

Kostnaden på drygt 40 000 kronor i veckan per sjukhus, innebär 625 000 kronor i månaden för Region Stockholm. Men den kostnaden anses motiverad av regionen, som aviserat att man kommer att ha saneringspersonal kvar så länge behovet finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.