Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: TT

Sarnecki: Kan bli fler sådana här fall med bristande polisresurser

Uppdaterad
Publicerad

Fem män friades i dag för en gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm. I domen riktar Södertörns tingsrätt mycket hård kritik mot att det tog så lång tid för polisen att utreda ärendet.
– Med de ansträngda polisresurser som vi har i dag så kan dessa fall bli fler, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Tingsrätten konstaterar i domen att kvinnan haft sex med flera av männen men att man inte kunnat bevisa att det som skett var en våldtäkt. Tingsrätten kritiserar förundersökningen där polisutredningen drog ut på tiden. Anledningen ska ha varit resursbrist.

– Polisens resurser är ytterst begränsade då blir det så att ärenden får ligga. Dels har polisreformen inte inneburit de effektiviseringar som man hoppats på. Dels har vi en situation där vi har fått en kraftig ökning av mycket grova våldsbrott. Då går stora delar av resurser till de brotten och då blir de andra nedprioriterade, säger Sarnecki.

”Speciella omständigheter”

Bland annat att det tog polisen 10 månader att gripa männen och undersöka brottsplatsen. Problemet var att polisen undersökte fel trappuppgång först – det tog nästan ett år innan rätt uppgång undersöktes.

Vad skulle polisen ha gjort bättre?

– För det första skulle de undersökt rätt trappuppgång. Alla försenade utredningar minskar chansen att reda ut brottet, säger han och fortsätter:

– Men här finns det mycket speciella omständigheter: Kvinnans sociala förhållanden, svårigheten att få in vittnesmål och att människor inte samarbetade med polisen.

”Ord står mot ord”

Kvinnan, som levt med missbruksproblematik, säger att hon följde med männen till trapphuset för att köpa droger – där våldtog de sedan henne i flera timmar. Männen menar istället att hon erbjudit sex som betalning. Ord står mot ord.

– Det är ett av de största dilemmana som finns i sexualmål och den nya samtyckeslagstiftningen kan inte hjälpa, säger Sarnecki och fortsätter:

– Saknas bevisning är det svårt att fastställa om det skett med tvång eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet