SD tror på ny valsuccé

Uppdaterad
Publicerad

Vid valen till kommunfullmäktige 2010 gick Sverigedemokraterna starkt fram i kommunerna i Stockholms län. Trots det är Stockholm ett av länen där de har svårt att locka väljare.

I kommunvalet för fyra år sedan gick Sverigedemokraterna(SD) bäst i Södertälje bland Stockholms läns kommuner. De fick då 7,3 procent av rösterna vilket gav dem fem mandat i kommunfullmäktige. Idag står tre av stolarna tomma. På en av dessa stolar sitter Tommy Hansson (SD).

– Det var svårt att veta vad som skulle hända då. Vi fick ta de kandidater som fanns att tillgå. Vi hade svårt att hitta aktiva som ville stå på listan men nu är läget annorlunda, säger han.

Minskad invandring till Södertälje

Sverigedemokraterna satsar nu på att få ökat stöd i Södertälje med fokus på minskad invandring. Den fråga som partiet driver starkast inför valet till kommunfullmäktige är  att införa en redovisning för invandringens kostnader för Södertälje.

– Vi vill få ett mångkulturellt bokslut som en obligatorisk del av den ekonomiska redovisningen. Så att man kan se vad massinvandringen och det mångkulturalistiska synsättet kostar , säger Tommy Hansson.

Hur räknar man ut det?

– Ja, det är en bra fråga men vi har tänkt använda kommunens utredningstjänst.

S: ”Ren retorik”

Men kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) är mycket kritisk till förslaget.

– Det är rent trams. För det första går det inte att räkna ut vad en människa kostar om man nu skulle vilja det vilket vi inte vill. Det är bara retorik , säger hon.

Invandring regleras av regeringen

Invandring kan vara svår att styra på kommunal nivå eftersom man inte kan bestämma över var personer som kommer till Sverige bosätter sig. Asylsökande kan själva ordna en bostad där de själva vill (enligt EBO-lagen) oavsett vad kommunerna har kommit överrens med migrationsverket om. Trots det är invandringen den fråga som drivs tydligast från partiet i länets kommuner.

Ökat stöd runt om i Stockholms län

SD har fått ökat förtroende i Stockholms läns kommuner de senaste valen. 2002 fick de endast mandat i Nynäshamn. 2006 ökade stödet från väljarna i länet och de fick då mandat i nio kommuner. Och i det senaste valet fick de mandat i 18 kommuner.

Tidigare har ABC rapporterat om att många av Sverigedemokraternas kommunpolitiker i länet har hoppat av.

Svårt att locka väljare runt Stockholm

Trots att de växt de senaste valen har SD svårt att locka väljare i kommuner kring Stockholms stad. Kommuner med starkt borgligt styre.

– Enligt undersökningar som gjorts kan man se att den typiska SD-väljaren är lågutbildad, har lägre inkomst och ofta är arbetslös. Det gör att man ser att till exempel att SD i Södertälje får högre väljarsiffror än Täby och Danderyd, säger ABC:s politiska kommentator Filip Hadenius.

Kan få en vågmästarroll

Om Sverigedemokraterna fortsätter öka sin andel röster i Södertälje kan partiet få en vågmästarroll och ökat inflytande efter valet.

– Vi är öppna att prata med alla partier, både vänster och höger, säger Tommy Hansson (SD).

Men kommunstyrelsens ordförande Boel Gonder vill inte se partiet som en möjlig samarbetspartner i framtiden.

– Om de skulle få en vågmästarroll kommer vi se till att få en blocköverskridande överrenskommelse så att Sverigedemokraterna hålls utanför, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet