Foto: SVT / Arkivbild

Förlossningsenheter inför ”först till kvarn”-system

Uppdaterad
Publicerad

Från första maj är det först till kvarn som avgör var stockholmarna ska få föda sina barn. Nu sätts en maxkapacitet per vecka som avgör hur många som kan välja en viss förlossningsenhet.

Om många föräldrar valt en mer populär förlossningsenhet under ett visst förlossningsdatum, kommer föräldrarna som senare önskar att föda sitt barn på samma BB, behöva välja en annan enhet som har mer plats.

Anledningen är färre platser

Som vi berättat tidigare stänger BB Sophia sin verksamhet den 16 maj. Då får länet sex förlossningsenheter istället för sju. Det här betyder att de enheter som finns kvar kommer behöva utöka sin kapacitet för att klara av barnafödandet i Stockholms län. Därför är en mer noggrann planering ett måste för att se när kapacitetsnivån är nådd för varje enhet, menar Stockholms läns landsting.

BB Sophias nedläggning

Så går valet till

I det gemensamma journalsystemet som alla barnmorskemottagningar och förlossningsenheter använder sig av finns angivet hur många som valt en enhet och hur många de beräknat att de kan ta emot. När kapacitetsnivån är uppnådd på en enhet en viss vecka kan inte fler blivande föräldrar välja just den enheten.

De blivande föräldrarna får i samtal med sin barnmorska information om vilken kapacitet varje förlossningsenhet har under den vecka som deras förlossning är beräknad. De kan då välja mellan någon av de enheter som har plats att ta emot istället för att välja en som så många andra valt att kapacitetsnivån är nådd.

När det är dags

De blivande föräldrarna ska alltid, precis som tidigare, ringa till den förlossningsenhet de valt och rådgöra med personalen om när det är dags att komma in, skriver Stockholms läns landsting på sin hemsida. Detta för att det i stunden kan finnas flera skäl att byta enhet ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet