Foto: SVT

”Ser allvarligt på kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarigt landstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) ser allvarligt på den rapport som Ivo presenterat, där de underkänner akutmottagningarna på både Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset.

Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd, har ännu inte läst rapporten från Ivo. Men i ett mail till SVT Nyheter Stockholm kommenterar hon uppgifterna:

– Vi ser allvarligt på kritiken från Ivo. Akutsjukvården ska erbjuda snabb och tillgänglig vård för patienterna. Alliansen i Stockholms läns landsting kommer att gå igenom Ivo:s rapporter och fördjupa vår dialog med sjukhusen om problemen.

Hon skriver också att Stockholms läns landsting kommer att fatta beslut om en ”kömiljard” på landstingsfullmäktige den 5 december. Pengarna ska gå till att rekrytera mer personal, öka tillgängligheten och korta köerna  på både akutmottagningar och inne på sjukhusen.

”Arbetar stenhårt med frågan”

Eva Östblom är chefsläkare på Södersjukhuset, vars akutmottagning nu alltså får hård kritik från Ivo. 

– Vi arbetar stenhårt med frågan. Självklart kommer vi att tillmötesgå de krav som Ivo ställer på oss. Vi kommer att bilda en arbetsgrupp och titta igenom allt vi kan för att möta kritiken, men också för att förbättra situationen för våra patienter och för de som jobbar på akutmottagningen, säger hon. 

Även Karolinska i Solna tänker se över verksamheten med anledning av rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.