Det kan bli lång väntan på Sös-akuten. Arkivbild. Foto: TT

Trångt och osäkert på akuterna – får klart underkänt

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningarna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Södersjukhuset underkänns av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi ser allvarligt på kritiken, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd.

Akutmottagningarna kan inte leverera god och säker vård för patienter som väntar på en vårdplats, menar Ivo. Därför kräver de nu bättring av Stockholms läns landsting.

– En av orsakerna är brist på sjuksköterskor, vilket gör att vårdplatser inte kan öppnas, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo till Nyhetsbyrån Siren.

Platsbristen gör att patienter som fått beslut om inläggning ibland måste vårdas på akuten i över ett dygn innan de får en plats på Södersjukhuset. På akuten kan patienterna inte erbjudas en lugn miljö, och den enda maten som finns tillgänglig är smörgåsar. Många måste vårdas i korridorerna och kan därför inte larma personal vid behov, konstaterar Ivo.

Saknas läkemedel

Ivo menar också att akuten på SÖS saknar viktiga läkemedel, som kan behövas i en akut situation.

– Det rör sig ofta om multisjuka äldre som behöver läkemedel, då måste man ge sig ut på jakt på sjukhuset för att hämta läkemedlen, säger Lena Renman till Nyhetsbyrån Siren.

Kritiken mot Karolinska universitetssjukhuset i Solna rör liknande punkter. Där har det också hänt att både sängar och britsar tagit slut.

Karolinska har vidtagit åtgärder, men Ivo menar att åtgärderna bara är kortsiktiga och inte kommer åt grundorsakerna.

SÖS har också vidtagit åtgärder, men i väntan på att det arbetet blir klart så kvarstår patientsäkerhetsriskerna, enligt Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.