Åklagaren yrkar på fängelse för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av grov misshandel som ska ge ett års fängelse, anser åklagaren i den uppmärksammade Sigtunarättegången. Misshandel av normalgraden, utan bevis för vem som är skyldig, anser försvararna.

Fem treor mot en ensam gymnasieetta vid ett tillfälle. Fyra mot en vid ett annat. Hårda slag och sparkar. Inslag av förnedring. Två solklara fall av grov misshandel vid elevhemmet Kvarnbranten på Sigtunaskolan i september 2011 och mars 2012 hävdar åklagaren Yngve Rydberg.

– Även om någon skulle ha varit mindre aktiv så är alla lika ansvariga, pläderade Rydberg under måndagens slutanförande och krävde fängelse i ett år för samtliga åtalade, fyra 19-åringar och en 20-åring.

Misshandel på internatskola

”Pojken samtyckte”

Men de fem försvarsadvokaterna resonerade annorlunda. Två av dem hävdade i sina slutanföranden att händelsen på hösten var frivillig från 17-åringens sida.

Enligt advokat Mats Ljungquist ska 17-åringen ha haft fullständigt klart för sig vad som skulle ske när han sent på natten gick ner till bottenvåningen där treorna bodde. Därmed ska han ha gett sitt samtycke till kastade ostbollar, påtvingade armhävningar och slag.

Advokat Thomas Olsson beskriver det som ”någon form av inspark eller invigningsritual” som inte haft till syfte att straffa eller tillrättavisa, utan att ta upp 17-åringen i gemenskapen.

– Det ingår inom ramen för det som Högsta domstolen anser det möjligt att samtycka till. Vad som inte ryms är den sparken som träffar (17-åringen) på benet, sade Olsson om händelsen.

”Skador av slaglekar”

När det gäller den andra misshandeln, den som skedde i mars 2012, finns rättsintyg och fotografier som, enligt åklagaren, visar 17-åringens skador.

Men försvarsadvokaten Lena Ebervall ifrågasatte värdet av dokumentationen av skadorna.

– De kan lika gärna ha varit ett resultat av sport eller slaglekar som varit frivilliga, sade hon.

Samtliga advokater anser att deras klienter ska frikännas från brott, eftersom det inte finns bevis för att just deras klient slagit eller sparkat. Ska någon dömas är det för misshandel av normalgraden.

Dom kommer att meddelas av Attunda tingsrätt den 22 februari.

Sigtunamålet

I september 2011 ska fem av treorna på Sigtunaskolan ha kastat ostbollar mot 17-åringen och straffat honom med slag och sparkar när han, stående på knä, inte lyckats fånga bollarna i munnen. Han ska också ha straffats genom att ha tvingats till armhävningar.

I mars 2012 ska fyra av treorna ha straffat pojken för att han vägrat att städa en av treornas rum. Åter ska han ha tvingats stå på knä och tvingats ta emot en stor mängd slag, men även flera sparkar.

Enligt åklagaren var det grov misshandel i båda fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet