Enligt regionens chefläklare är läget fortsatt ansträngt på flera sjukhus och det är viktigt att man håller sig hemma om man är sjuk. Foto: SVT

Fyra sjukhus i Stockholm åter i normalläge

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av regionens sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Sankt Görans sjukhus och Norrtälje sjukhus återgår till normalläge efter att ha varit i stabsläge sedan innan jul- och nyårshelgen. Södertälje sjukhus är fortsatt i stabsläge.

Den ansträngda situationen inom vården i Stockholm över julhelgen har enligt regionen förbättrats betydligt under den gångna veckan. Färre personer har testat positiv för och vårdas med covid-19. Också influensa och RS-virus har avtagit, men minskar från högre nivåer. Regionens chefläkare ser positivt på att färre personer behöver sjukhusvård för virusinfektioner, men uppmanar fortsatt till försiktighet.

– Smittspridningen fortsätter alltjämt så jag vill betona att det är viktigt att följa de rekommendationer som vi ger och ta de vaccinationer som erbjuds gällande covid-19 och influensan, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

På flera sjukhus har man nu kunnat ta upp den planerade vården efter att ha skjutit på den till förmån för den akut vård under jul- och nyårshelgen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefläkare Johan Bratt säger att man inte hade haft en ökning av nya fall i länet om fler varit vaccinerade. Foto: Tommy Bergman/SVT

Hör chefläkaren om det förbättrade läget inom vården klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.