Foto: TT

Sjukvården bättre rustad inför årets värme

Uppdaterad
Publicerad

Efter de problem som uppstod inom vården under förra sommarens långvariga värmebölja har Region Stockholm tagit fram en handlingsplan för att stå bättre rustade för extremvärme. Bland annat finns det bärbara kylaggregat som kan sättas in i lokaler som är känsliga för värme och fukt.

Rekordvärmen under förra sommaren ledde till att operationer fick ställas in och känsliga lokaler drabbades av fukt. Inför årets sommar har Region Stockholm tagit fram en handlingsplan kring hur sjukvården ska ta hand om särskilt känsliga grupper och hur läkemedel och sterila produkter bör hanteras.

– Vi står bättre rustade i år genom att vi har kunskap om vad som kan hända och hur vi då bör agera, säger Elda Sparrelid som är chefläkare vid Region Stockholm.

Bärbara kylaggregat

Region Stockholm har också gått igenom sina lokaler för att veta vilka som är särskilt känsliga för extremvärme. Där mäts temperatur och luftfuktighet vid behov.

– Sjukvården har också ett antal portabla kylaggregat som kan sättas in vid behov, säger Elda Sparrelid.

Sådana här kylaggregat ska lindra hettan på länets sjukhus – bara på Danderyds sjukhus står 200 stycken. Foto: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.