Tvisten om ”ryska huset” är över tio år gammal, men under veckan som gått har någon, av allt att döma Rysslands ambassad, förskansat tomten med betonghinder, en vägbom och en skylt. Foto: TT

Skarpt läge om ”ryska huset” på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget som blev ägare i oktober förra året tog sig in i huset. Då ringde ryssarna polisen.

Historien kan liknas vid en blandning av en Kalla kriget-roman och 80-talsserien Goda grannar. Under den mer än tio år långa följetongen har Carl Bildt, kronofogden och en affärsman vid namn Sedelmayer gjort gästspel, men i det senaste avsnittet fick en intet ont anande VVS-tekniker, utsänd av Lidingö kommun, huvudrollen.

Han omringades på torsdagseftermiddagen av beväpnad svensk polis, och blev mot sin vilja fotograferad av ryska tjänstemän, när han stängde av vattnet till det sjuvåningshus på Kostervägen som är föremål för en segdragen rättslig tvist.

Akut polisinsats

Någon timme tidigare hade polisen med tjutande sirener anlänt till fastigheten, sedan den ryska ambassadpersonal som bor där slagit larm om bråk. TT:s reporter på plats närvarade vid ett förvirrat förhör där polisen konstaterade att inget slagsmål pågick – det som skett var i stället att representanter för företaget LKO Fastighets AB, som förra hösten köpte huset på exekutiv auktion, anlänt för att enligt ägaren Stefan Häge

”dokumentera skadegörelse” på gårdsplanen.

Under veckan som gått, berättar Häge, har någon byggt förskansningar runt fastigheten – betongblock och en vägbom.

– Vi kommer att begära att man river det om vi inte plockar bort det själva. Sedan kommer vi att lappa alla bilar här fortsättningsvis, säger Häge och sveper med armen över den mörklagda parkering där det står flera Rysslandsregistrerade diplomatbilar och en nyuppsatt skylt förkunnar att området tillhör Rysslands ambassad.

Tumult på gårdsplanen

Ett flertal män, av allt att döma tjänstemän vid Rysslands beskickning i Stockholm, fotograferar och försöker mota bort representanterna för LKO Fastighets och TT:s journalister från tomten.

– Det är olaga intrång helt enkelt, säger en äldre man, som för de boendes talan gentemot polisen, till TT. Han uppger sig arbeta vid den ryska Handelskammaren men vill inte säga sitt namn.

Det lyser bara i ett fåtal av hyreshusets fönster, men flera barnvagnar är parkerade i trappuppgången.

Plötsligt anländer VVS-tekniker till platsen och stänger av vattentillförseln till byggnaden via en vägbrunn. De rysktalande protesterar och polisen frågar ut honom men låter arbetet fortgå.

Kan släckas ned

– Vi har skyldighet att kontrollera och inspektera hissarna, men vi kommer förmodligen inte att släppas in, så då kommer vi att stänga av elen också, säger Stefan Häge, som inte erkänner några hyresgäster i huset eftersom ingen svarat på upprepade kontaktförsök.

– Om det är någon där så ockuperar de huset, säger Häge som själv inte är ovan vid skandaler – han var tidigare försvarare för Joachim Posener i Trustorhärvan.

Enligt en uppgift är fastighetens marknadsvärde – oaktat den känsliga konflikten – omkring 60 miljoner kronor, vilket givet köpesumman på tolv miljoner kronor ger LKO en vinst om de lyckas ta kontroll över huset.

Ryssland hävdar att huset skyddas av diplomatisk immunitet och har hotat med ”vedergällning mot den svenska sidan”, av allt att döma ambassaden i Moskva.

Bakgrund: Oförrätt från 1990-talet

På 1990-talet beslutar president Boris Jeltsin att den tyske affärsmannen Franz Sedelmayers tillgångar i Sankt Petersburg ska nationaliseras. Sedelmayer vill ha ersättning för det och börjar bland annat att driva en process i Sverige, där han vet att Rysslands handelsrepresentation äger ett sjuvåningshus på Lidingö där bland annat ambassadpersonal bor.

I februari 2003 begär Sedelmayer utmätning av huset.

Ryssland överklagar konstant alla beslut som fattas av Kronofogden och flera gånger överklagar man hela vägen upp till Högsta domstolen.

I september 2012 auktioneras fastigheten ut för första gången men det enda budet – på en miljon kronor – anses för lågt och godtas inte av Kronofogden. (Vid nästkommande auktion säger Sedelmayer till journalister att budet var hans och att han trodde att man budade i euro).

Efter diverse juridiska turer blir det så en ny auktion i februari 2014. Fastigheten köps för 20,5 miljoner kronor. Ryssland överklagar köpet. I slutänden faller affären på att köparens bank drar sig ut.

I september 2014 säljs huset igen, den här gången för 12 miljoner kronor. Köpare är LKO Fastighets AB. Ryssland överklagar. LKO blir formellt ägare den 14 oktober 2014. Sedan dess har man fått noll kronor i hyra från de ryska hyresgästerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.