Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Claes Keisu, chefskommunikatör på trafikförvaltningen, om de höga kostnaderna för inställda avgångar och förseningar på pendeltågen. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Skattebetalarnas smäll: Miljonnota för pendeltågskaoset i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinterns och vårens pendeltågselände är notan för förseningar och andra problem med pendeltåg enorm. Till och med i augusti i år är den redan dubbelt så hög som under hela förra året. SL:s avtal med MTR gör att ersättningen till försenade pendeltågsresenärer blir en dyr historia för skattebetalarna.

Enligt avtalet ska MTR Pendeltågen stå för förseningskostnader som de är orsak till, men det finns ett tak på 15 miljoner som man nu har slagit i. Det innebär att trafikförvaltningen på Region Stockholm därför måste betala kostnaden till försenade resenärer på pendeltågen fram till årsskiftet, med skattemedel. Hittills handlar det om åtta miljoner kronor.

Under hela 2022 betalades totalt 13,7 miljoner ut till försenade resenärer. Hittills i år är man uppe i 26 miljoner, alltså dubbelt så mycket. Och av den summan är absoluta majoriteten, hela 88 procent, utbetalning till pendeltågsresenärer.

Många akut inställda avgångar

Huvudorsaken till att så många pendeltågsresenärer drabbats av förseningar och inställda avgångar är MTR:s lokförarbrist, enligt Claes Keisu, chefskommunikatör på trafikförvaltningen.

SL lösning för en mer pålitlig pendeltågstrafik är färre avgångar.

Hör Claes Keisu, chefskommunikatör på trafikförvaltningen i videon ovan, om den höga notan till försenade resenärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.