Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Forslund om varför Vårdföretagarna varnade regionen för att sänka ersättningen till nätläkare. Foto: Moa Ferm/SVT

Skenande kostnaden för nätläkarna – Vårdföretagarna varnade Region Stockholm

Publicerad

Branschorganisationen Vårdföretagarna varnade Region Stockholm redan för ett år sedan för att en sänkt ersättning till nätläkarna skulle driva upp kostnaderna.

– Drastiska beslut får drastiska effekter och det är det vi ser nu med en kvarts miljard i ökade kostnader för Region Stockholm, säger Daniel Forslund, utvecklingsansvarig vid Vårdföretagarna.

I maj 2023 sänkte Region Stockholm ersättningen till de digitala vårdgivarna från 400 kronor till 100 kronor per vårdbesök.

Trots det har kostnaderna för de digitala vårdgivarna skjutit i höjden – en ökning med nästan en kvarts miljard det senaste året. De digitala vårdbesöken ökar och utomlänsersättningen, den ersättning som Region Stockholm betalar till Region Sörmland som de flesta nätläkare har avtal med, är dyrare.

Vårdföretagarna kritiserar nu regionen och menar att en konsekvensanalys av beslutet saknades.

– Om man mer än halverar ersättningen kommer vårdgivare lämna Stockholm. Man kan inte bedriva seriös vård med så låg ersättning. Det kunde vi berättat för dem om de hade haft en bra dialog med oss från början, säger Daniel Forslund.

I videon ovan: Hör Vårdföretagarna och primärvårdsregionråd Christine Lorne (C) om de ökade kostnaderna för nätläkarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots ökade kostnader på nästan en kvarts miljard försvarar primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) beslutet att sänka ersättningsmodellen till nätläkarna. Men oppositionen är kritisk. Foto: Annizeth Åberg/SVT

Det här innebär utomlänsersättningen för digital vård

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram rekommendationer till regionerna om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdkontakter. Regionerna fakturerar varandra för den vård som sker i andra regioner.

Sedan 2019 gäller följande rekommendationer:

  • 500 kronor för digital läkarkontakt.
  • 425 kronor för digital kontakt med psykolog, kurator eller psykoterapeut.
  • 275 kronor för digital kontakt med annan sjukvårdspersonal.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.