Även nattens skjutning strax utanför Uppsala kan hänga samman med våldsdåden i Stockholm. Foto: SVT

Skjutning i Husby kopplas till senaste dagarnas sprängningar

Uppdaterad
Publicerad

Nattens skjutning i Husby kopplas samman med flera av de senaste dagarnas uppmärksammade våldsdåd i Stockholm och Uppsala. Det uppger källor för SVT Nyheter. Polisen misstänker att det handlar om en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Polisen kopplar samman flera av de senaste dagarnas våldsdåd i Stockholm och Uppsala till en pågående konflikt mellan två huvudpersoner och deras respektive nätverk.

Det handlar dels om en 24-årig man med kopplingar till den kriminella nätverksmiljön i Stockholm och dels en 36-årig internationellt efterlyst man som går under smeknamnet ”Kurdiske räven”. Det uppger flera av varandra oberoende källor.

Hämndattacker

En teori är att våldsdåden utgör hämndattacker för att markera mot varandra. Konflikten ska bottna i en maktkamp om narkotikahandeln i Sundsvall. En marknad som 24-åringen uppges kontrollera men som 36-åringen tros försöka ta över.

Tisdagens sprängning i en restaurangentré i centrala Stockholm och onsdagens sprängning vid en kontorsfastighet i Kista ska exempelvis ha varit riktade mot 24-åringen då närstående till honom kan kopplas till båda adresserna.

På liknande sätt tros två skjutningar i Märsta och Kallhäll tidigare i år också ha varit riktade mot 24-åringen.

Samtidigt ska söndagens sprängning i ett bostadsområde i Uppsala samt nattens skjutning mot ett bostadshus i Husby vara riktade mot den ”Kurdiske räven” då personer närstående till honom kan kopplas till de adresserna. Allt enligt källor till SVT Nyheter.

Även nattens skjutning strax utanför Uppsala kan hänga samman med ovanstående våldsdåd, enligt SVT:s kartläggning.

Internationellt efterlyst

Den ”Kurdiske räven” är internationellt efterlyst och häktad i sin utevaro. Han misstänks bland annat för förberedelse till mord och tros just nu befinna sig i Turkiet.

SVT:s reporter Diamant Salihu lyckades i höstas få kontakt med 36-åringen. Telefonsamtalet förevigades i dokumentären Gangsterparadiset som går att se på SVT Play.

Hör polismästare Karin Götblad om våldsvågen: Övertygad om att det går att vända:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismästare Carin Götblad varnade redan för 10 år sedan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet