Skolköksföretaget Kleins Kitchen, som serverat det okontrollerade polska köttet (till vänster), ska framöver bara servera nordiskt kött. Foto: TVN24 och TT

Skolköksföretaget: Vi ska bara servera nordiskt kött

Publicerad

Skolköksföretaget Kleins Kitchen har serverat mat lagad på det okontrollerade polska kött som misstänks komma från sjuka kor. Nu presenterar företaget ett åtgärdsprogram som bland annat innebär att företaget bara ska servera svenskt och nordiskt kött.

Förra veckan uppdagades det hur sjuka kor släpades in för slakt i ett slakteri i Polen. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till tio länder inom EU, däribland Sverige.

I Stockholm har köttet serverats i skolbespisningar som fått maten från skolköksföretaget Kleins Kitchen. Nu skriver företaget på sin webbsajt att man sjösätter ett åtgärdsprogram som ska säkerställa att obesiktigat kött inte hamnar i skolbarnens mat fler gånger.

”Från och med torsdagen den 7 februari påbörjar bolaget att byta ut allt nötkött, fläskkött och fågel till svensk eller nordisk råvara”, skriver företaget. Arbetet med detta ska vara helt genomfört i samtliga kök från och med vecka 8.

Granskar leverantörer

Man kommer också att genomföra en extern granskning av samtliga leverantörer.

– Vi har verkligen vänt på alla stenar i jakten på att komma till botten med det inträffade för att därigenom komma med motåtgärder som är så effektiva som möjligt, säger Elisabeth Aronsson, talesperson för Kleins Kitchen.

Enligt Kleins Kitchen har det polska köttet serverats i 26 skolor i Stockholmsområdet.

”Förstår om föräldrar blir oroliga”

Miljöförvaltningen i Stockholms stad har ingen information om att människor som ätit köttet har insjuknat.

– Vi förstår om föräldrar blir oroliga för att deras barn har ätit av köttet. Men vi har ingen information om att det skulle vara farligt och vi har inte fått några rapporter om utbrott av sjukdom som kan spåras till köttet, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

”Inte gjort något fel”

Enligt miljöförvaltningen är det svårt att upptäcka medvetet fusk, och de företag som köpt köttet har inte vetat om att köttet varit okontrollerat, säger Daniel Persson.

– De svenska livsmedelsföretagen har inte gjort något fel. De vi har varit i kontakt med har följt reglerna och varit snabba och bidragit till ett effektivt spårbarhetsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet