Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: TT/TVN24

Landsbygdsministern: Mer livsmedelskontroll behövs inte

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket behöver mer resurser för att bekämpa matfusket. Det anser Louise Nyholm, ansvarig för arbetet mot livsmedelsbedrägerier. Men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tycker att kontrollen fungerar bra.

Livsmedelsverket har nu spårat det obesiktigade kött som kommit till Sverige från ett slakteri i Polen. Det var smygfilmade bilder tagna av en polsk journalist som i veckan avslöjade hur sjuka kor släpades in för slakt i ett slakteri i Polen. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till tio länder inom EU.

100 kilo ätits i Sverige

Man har nu kunnat fastställa att 100 kilo av det misstänkta köttet konsumerats vid ett antal restauranger i Stockholm och i Uppsala. Resten av de 240 kilon som förts in i landet upptäcktes innan det såldes vidare till konsumenterna.

Flera myndigheter har delat ansvar för att upptäcka oegentligheter i livsmedelshanteringen – Livsmedelsverket, kommunerna och länsstyrelserna.

– Vi har svårt att samordna våra insatser och behöver en bättre organisation, anser Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket. Hon pekar på att Danmark och Storbritannien har särskilda insatsstyrkor – Food crisis units – som snabbt kan agera vid larm.

Mer resurser

SVT Nyheter ställde frågan om behov av nya lagar eller mer resurser tilll landsbygdsminister Jennie Nyholm (S).

-  Nej, det behövs inga nya lagar. Det polska företaget har enligt uppgifter medvetet slaktat sjuka djur och sålt kött som inte har kontrollerats enligt gällande lagstiftning. Detta är ett allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt., säger Jennie Nilsson.

Insatsstyrka behövs inte

Särskilda insatsstyrkor har diskuterats men är inte aktuella i nuläget, anser hon.

– Under förra året bistod till exempel Livsmedelsverket svenska kontrollmyndigheter i ett hundratal ärenden om misstänkt livsmedelsfusk. Jag bedömer att insatserna på området har varit ändamålsenliga och lett till att livsmedelskontrollen i Sverige har blivit bättre på att upptäcka och stävja livsmedelsfusk, säger landsbygdsministern till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet