Foto: TVN24Visa alla (2)
Visa alla (2)

Polska köttet uppätet på flera restauranger i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 100 kilo kött från det misstänka polska slakteriet har konsumerats i Sverige, säger Louise Nyholm, ansvarig för bedrägerier inom livsmedelsbranschen. Förutom en restaurang i Uppsala har det obesiktigade köttet serverats vid sex restauranger i Stockholmsområdet.

Det var smygfilmade bilder tagna av en polsk journalist som i veckan avslöjade hur sjuka kor släpades in för slakt i ett slakteri i Polen. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till tio länder inom EU.

240 kilo i Sverige

Till Sverige har 240 kilo kött förts in via fyra importföretag. 14 kilo av köttet från Polen har enligt uppgifter serverats på en restaurang i Uppsala. SVT Nyheter kan nu avslöja att Livsmedelsverkets utredning visar att 85 kilo serverats vid 6 restauranger i Stockholmsområdet. Totalt har 100 kilo av det okontrollerade nötköttet konsumerats.

Utredningen klar

Köttet har funnits med i ett större parti på 1100 kilo. Hela partiet har nu destruerats, enligt Livsmedelsverkets utredning.

– För oss är detta en rutinhändelse. Vi spårar livsmedel som kan bryta mot lagstiftningen varje dag. Nyligen handlade det om hälsofarliga kosttillskott, säger Louise Nyholm till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet