Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna på Thorildsplans gymnasium om oron att övergå till distansundervisning. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Skolorna i länet öppnar upp när samhället stänger ner

Uppdaterad
Publicerad

Under jullovet har det varit rekordhöga smittotal i Stockholms län och under måndagen kom det besked om fler restriktioner. Men samtidigt som övriga samhället återigen stänger ner återvänder elever till skolbänkarna igen när vårterminen startar den här veckan.

– Naturligtvis finns det en oro och stress för att lärare ska bli sjuka och att det ska bli ont om personal, vilket leder till större arbetsbelastning för de som är kvar, säger Birgitta Falk Hansson, lärare på Hagsätra i Stockholm och förtroendevald för grundskoleteamet hos Lärarförbundet.

Men att övergå till distansundervisning är inte heller en självklarhet för det har sina nackdelar berättar Falk Hansson.

– Vi har provat distansundervisning men många lärare känner att de inte har kunnat utföra sitt jobb på ett tillfredsställande sätt och eleverna behöver vara i skolan också, säger hon.

”Känner mig trygg”

I Stockholms kommuns grundskolor införs inga extra åtgärder inför vårterminen.

– Inför terminstarten känner jag mig trygg med att fortsätta ha grundskolorna öppna med närundervisning som huvudsakligt arbetssätt. Vi har en mängd säkerhetsåtgärder som funnits på plats under hela pandemin och beroende på hur det kommer se ut framöver kan vi fatta nya beslut, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Hör gymansieeleverna om att terminstarten och varför det kan vara svårt att följa rekommendationerna på skolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet