Internatskolan polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Fick statliga bidrag på felaktiga grunder. Ska betala tillbaka 3,5 miljoner kronor.

Skolverket polisanmälde på onsdagen de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtunaskolan. Anledningen är att skolorna har fått statliga bidrag på felaktiga grunder för utlandssvenska elever under flera år.

-Vi väljer att polisanmäla eftersom vi inte kan avgöra om skolorna har gjort fel medvetet eller för att de har slarvat, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket.

Misshandel på internatskola

Skolorna kommer också att bli återbetalningsskyldiga på för belopp som har utbetalats felaktigt. Det rör sig om cirka 3,5 miljoner kronor för Sigtuna, cirka 800.000 till Grenna och ungefär 2,5 miljoner för Lundsberg. Internatskolorna får 30 dagar på sig att betala tillbaka pengarna.

Efter det att Skolverket fick signaler om att de tre riksinternaten hade fått statliga bidrag på felaktiga grunder gav myndigheten revisionsföretaget Ernst & Young i uppdrag att granska saken, och det är deras rapport som ligger till grund för dagens polisanmälan.

-Det har inte varit någon enkel juridisk fråga för oss. Men våra jurister säger att vi har stöd för att återkräva pengarna, säger Joakim Feldt.

Han säger också att han inte kan utesluta att skolorna kan bli tvungna att betala tillbaka mer pengar när polisen har gjort sin utredning.

Polismyndigheterna i Stockholm, Jönköping och Värmland ska utreda fallen.

Ovanligt att skolverket polisanmäler

-Det är ovanligt att Skolverket polisanmäler skolor på det här sättet. Det har hänt, men är väldigt ovanligt. Det rör sig om stora summor och felaktigheter har rapporterats in under flera år, säger Joakim Feldt.

Han säger att de var tvungna att agera eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar som på ett felaktigt sätt har betalats ut till skolorna.

De tre riksinternatskolorna är ensamma om att kunna kvittera ut statsbidrag, som via skolorna främjar föräldrarna i form av sänkta skolavgifter.

Om det finns anledning för de ansvariga politikerna att ändra det här vill Joakim Feldt inte uttala sig om.

-Ansvaret för det här ligger i första hand på skolorna. Men i ljuset av det som har hänt har vi stramat åt våra rutiner och numera måste skolorna inkomma med en redovisning av det här till oss, säger Joakim Feldt.

Om varför Skolverket inte har förstått att skolorna har fått felaktiga bidrag förrän förra året, trots att det pågått i flera år, säger Joakim Feldt:

-Vi har inte fått signaler på att det skulle vara några problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet