Telefonen ringer oavbrutet hos Jens Pörkenäs som rekryterar serveringspersonal. I videon hör du vilken arbetskraft företagen söker efter. Foto: Pia Heick/SVT

Stor personalbrist i hotell- och restaurangbranschen i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin bröt ut blev det tvärnit för besöksnäringen och tusentals personer förlorade sina jobb. Nu är situationen den omvända – nästan hälften av företagen inom hotell- och restaurangbranschen i Stockholms län uppger att de har personalbrist, visar statistik från Stockholms handelskammare.

På Platsbanken hos Arbetsförmedlingen finns det just nu nästan 1 600 jobb att söka inom hotell, restaurang och storhushåll i Stockholms län. Även bemanningsföretagen har bråda dagar.

– Efterfrågan på personal är enorm. Det spelar ingen roll hur många personer du skickar hit – jag kommer ändå att kunna anställa fler, säger Jens Pörkenäs som är ansvarig för serveringspersonal på ett bemanningsföretag inom hotell- och restaurangbranschen.

I videon ovan hör du vilken typ av personal branschen frågar efter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.