Företaget som skapar SL-korten finns med på Världsbankens svarta lista. Foto: TT

SL anlitar svartlistat företag

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som skapar SL-korten är svartlistade av Världsbanken, det visar SVT:s granskning. Det svenska företaget Idemia som SL anlitat ska enligt Världsbanken ha bidragit till korruption i Bangladesh.

Företaget svartlistades för korruption i ett internationellt projekt. SVT:s granskning visar att bland annat Stockholms trafikförvaltning samt minst 25 statliga myndigheter är kunder hos företaget.

Korruption i Bangladesh

Världsbankens antikorruptionsenhet gör fleråriga och omfattande utredningar innan ett företag placeras på sanktionslistan.

Idemia svartlistades för ett ”korrupt och svekfullt agerande.” Företaget skulle på uppdrag av Världsbanken etablera ett nationellt ID-kortsystem i Bangladesh. Det uppdagades att Idemia gjort olämpliga utbetalningar till en underleverantör och att upphandlingsvillkor ändrats för att få kontraktet.

Trafikförvaltningen häver inte avtalet

Flera svenska myndigheter, däribland Riksrevisionen och Försvarsmakten, uppger nu att de stoppat inköp från Idemia, efter uppgifterna från SVT. Men Stockholms trafikförvaltning som betalat mångmiljonbelopp till företaget ser i dagsläget ingen grund för att häva avtalet.

”I våra avtal med upphandlade leverantörer ställer vi krav på att de, och deras medarbetare, alltid ska följa rådande lagstiftning, regler och ingångna avtal. Vi bedömer att det inte föreligger någon möjlig uteslutningsgrund enligt gällande svensk lagstiftning och regelverk. Om omständigheter framkommer som gör att den uppfattningen behöver omprövas kommer vi naturligtvis att göra det”, skriver förvaltningen i ett mejl till SVT.

Idemia har avböjt intervju men skriver till SVT att företaget erkänt korrupt beteende hos sin underleverantör och nu förbättrat sina rutiner.

Idemia svartlistades i november 2017 och står på listan till den 28 maj i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.