Foto: TT

SL kräver miljoner av Trafikverket för vinterns tågproblem

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla förseningar inom pendeltågstrafiken i vintras, kräver nu SL tillbaka 3 miljoner kronor från Trafikverket.

Enligt SL berodde 70 procent av förseningarna i december, januari och februari på fel som statliga Trafikverket ansvarar för. Det handlade bland annat om spårfel, växelfel och nedrivna kontaktledningar.

– Vi har haft en eländig vinter med en järnväg som inte levererat. Då tycker vi att det är viktigt att ta tillvara resenärernas intressen och markera med de möjligheter vi har att vi inte är nöjda, och att vi därmed kräver tillbaka de pengar vi kan kräva tillbaka från Trafikverket som är orsaken till problemen, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

”En droppe i havet”

Samtidigt ska SL betala 130 miljoner kronor i banavgifter till Trafikverket i år. Det jämfört med de tre miljoner som man nu alltså kräver tillbaka.

– Det är en droppe i havet men det är den möjlighet vi har idag. Vi skulle gärna se att vi hade en lag som innebar att den som orsakar problemen bär den fulla kostnaden men tyvärr har vi inte den möjligheten idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.