SL stoppar rulltrappor efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

29 rulltrappor på sju stationer i tunnelbanan har stängts av efter lördagens olycka vid Östermalms tunnelbanestation.

Det var på lördagseftermiddagen som steget i rulltrappan gick sönder och en kvinna fastnade med ett ben. Hon satt fast i över en timme innan hon kunde befrias.

– Det var en otäck händelse, jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Bengt Stenberg vid Storstockholms Lokaltrafiks (SL) pressjour till TT.

Fastnade i rulltrappa

Stoppar rulltrappor

Rulltrapporna stängs av säkerhetskäl och sammanlagt rör det sig om 29 rulltrappor vid sju stationer. När de kan öppnas igen är oklart.

– Vi har tillfälligt stoppat de rulltrappsmodeller som ser likadana ut för säkerhets skull. Vi håller på att besiktiga dem för att göra en teknisk bedömning, säger Bengt Stenberg.

Redan under lördagen besiktade tekniker rulltrappan där olyckan inträffade för att göra en bedömning av hur den kunde ske.

– Vi hoppas kunna få ett svar snart på vad som hände, säger Bengt Stenberg.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus efter olyckan. Enligt polisen var hon vid medvetande då, men hon hade en skada på benet.

Uppmanar till annan resväg

Inför måndagens rusningstrafik uppmanar SL resenärer till de beröda stationerna att om möjligt välja annan färdväg eller stiga av och på vid andra stationer. Risken för omfattande trängsel är i nuläget mycket stor. Extra personal, extra busstrafik och utökad information i trafiken sätts in för att underlätta för resenärerna.

Mer information finns på SL:s webbplats.

Berörda stationer

Östermalmstorg omfattar samtliga rulltrappor

T-centralen

Slussen

Mariatorget

Zinkensdamm omfattar samtliga rulltrappor

Hornstull

Skanstull

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet