Hemtjänstpersonal larmade om vanvårdad katt men blev själv anmäld. Katten på bilden har inget med ärendet att göra. Foto: Hasse Holmberg/TT

Slog larm om vanvårdad katt – utreds för sekretessbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonalen slog larm om en vanvårdad katt. Nu utreds personalen för brott mot sekretessen.

Det var när hemtjänstpersonalen besökte en äldre, dement vårdtagaren i Södra Stockholm som den vanvårdade katten upptäcktes. En av de anställda valde då att anmäla händelsen till länsstyrelsen. Någon dag senare hjälpte hemtjänstpersonalen två tjänstemän från länsstyrelsen att komma in i bostaden där katten befann sig.

Men att lämna ut uppgifter om en dement persons katt, innebär att man bryter mot sekretessen. Det menar en anmälare som har vänt sig till justitieombudsmannen (JO). Nu ska JO utreda om det var rätt av hemtjänstpersonalen att larma länsstyrelsen.

”Vårdtagaren var efter besöket skräckslagen och i det närmaste paralyserad”, skriver anmälaren.

Hänvisar till Lex Maja

Enligt anmälaren inträffade händelsen innan den uppmärksammade lex Maja röstades igenom i riksdagen. Lex Maja är en ny lagstiftning som ska möjliggöra för personal inom hälso- och sjukvård att bryta sekretessen för att larma när djur far illa. Lagen kom till efter att en katt i Södertälje lämnades ensam och svalt ihjäl

JO kräver nu att den ansvariga nämnden senast den sjunde september ska yttra sig om hemtjänstens agerande i samband med hembesöket hos den äldre kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.