När de två gästarbetarna försökte fly jagade vänsteraktivisterna efter. Foto: Revolutionära Fronten

Hårda straff krävs för RF-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterextremisterna misshandlade sina meningsmotståndare, men även förbipasserande utan politisk koppling. Åklagaren kallar brottsligheten organiserad och kräver hårda straff – 3,5 år för den mest aktiva.

– RF:s verksamhet går ut på att begå brott. De maskerar brottsligheten i politik, sade åklagaren Malin Arentoft när rättegången avslutades på onsdagen.

Åtta personer från Revolutionära fronten (RF) står åtalade för flera grova våldsbrott, bland annat vandalisering och misshandel av nazister. De misstänkta är 19-28 år och kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

Extremistkriget i Mälardalen

”Inga ord”

En 20-årig man från Strängnäs bedöms ha en framträdande roll. Med snaggat hår, iklädd grå och svart baseballjacka, var han den enda åtalade på plats sista dagen.

Mest uppmärksammat är en misshandel i höstas av en slovakisk pappa och son, som var i Stockholm för att arbeta på ett bygge. Samma dag protesterade RF mot nazistiska Svenskarnas partis demonstration.

– Vi mötte dem två gånger innan vi attackerades. Det sas inga ord, ingenting. När de hade passerat oss så överföll de oss bakifrån, säger en av slovakerna till Uppdrag granskning.

”Organiserad brottlighet”

Arentoft underströk i rätten att det rör sig om organiserad brottslighet. För 20-åringen yrkades på 3,5 års fängelse.

– De är alltid flera personer, de är nästan alltid maskerade, rör sig i klump och sprider efteråt information kring vad man gjort. Man till och med sprayar ”RF”, signerar sina brott och säger ”titta här är vi!”.

En annan RF-anhängare dömdes nyligen till 6,5 års fängelse för att ha knivhuggit en man i den nazistgrupp som angrep en manifestation i Kärrtorp i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet