Så här ser de solcellsdrivna skräpkorgarna ut. Foto: Stockholms stad

Smarta papperskorgar stoppar råttor

Uppdaterad
Publicerad

Innehållet trycks ihop med hjälp av solenergi så att upp till sju gånger mer skräp får plats. De nya korgarna är dessutom slutna, vilket hindrar skadedjur från att komma åt godsakerna i dem.

Trafikkontoret har köpt in 80 nya skräpkorgar av modell Big Belly. Korgarna är solcellsdrivna och trycker ihop avfallet så att det får plats skräp som motsvarar fem till sju gånger behållarens storlek.

– Trafikkontoret tömmer varje dag 11.000 skräpkorgar i Stockholms stad. Det blir väldigt många lastbilstransporter. Med de här nya korgarna som komprimerar skräpet kan transporterna minska, vilket i sin tur sänker koldioxidutsläppen, säger Anders Porelius på trafikkontoret till SVT Nyheter Stockholm.

Larmar själv när den är full

De nya skräpkorgarna kommer att placeras ut på platser där det slängs mycket skräp. När korgarna är fulla, larmar de själva om att det är dags för tömning. Det innebär att de i snitt bara kommer att behöva tömmas en gång i veckan i stället för dagligen.

– På Drottninggatan brukar vi tömma papperskorgarna tre gånger om dagen, men under försöket i somras så minskade antalet tömningar till tre gånger i veckan, säger trafikkontorets projektledare Peter Ringkrans.

Big Bellys system är slutet, vilket hindrar fåglar och skadedjur från att komma åt innehållet.

– Det är ett viktigt steg i arbetet kring att hålla staden fri från skadedjur, säger Anders Porelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Råttor i storstäderna

Mer i ämnet