Gamla Stans tunnelbaneuppgång hotas av översvämning när vattenståndet är högt i Mälaren. Bilden är från mars 2015. Foto: TT arkiv

SMHI efterlyser plan för vattnet

Publicerad

Sveriges fyra största sjöar – Mälaren, Vänern, Vättern och Hjälmaren – förändras rejält när klimatet blir varmare, skriver SMHI i en ny rapport.

Det handlar om varmare vatten, mindre is och förändrade nivåer och flöden. Runt Mälaren bor många människor. Sjön är Sveriges största vattentäckt som försörjer omkring 2 miljoner människor med dricksvatten. Enligt rapporten så finns det inte någon tydlig strategi hur vattenförsörjningen ska räddas om Mälaren skulle översvämmas och bli en havsvik.

Mälaren har sina stora utlopp i Stockholm och vid stora framtida översvämningar kan även både infrastrukturen och turism bli påverkade.

I rapporten skriver man att Mälaren är den sjö som kommer att få störst problem i ett längre tidsperspektiv.

Vänern kan få det värst i dagens klimat

I dagens klimat är det Vänern som kan få det värst, då ras eller skred i Göta älvdalen kan stoppa utflödet.

– Det är stora klimatförändringar redan. Vänern och Göta älv har en komplex problembild och vattensystemet berör viktiga samhällsfunktioner. Men det finns ingen som är ansvarig att driva frågan, säger SMHI:s hydrolog Anna Eklund till SVT Nyheter Väst.

Länsstyrelsen och kommuner i Västra Götaland varnade regeringen för att ingen har ett särskilt ansvar för detta inom ramen för en utredning 2015. Men utredningen berörde sedan inte frågan om vems ansvaret är eller var kostnaderna ska landa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer