Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare. Foto: Ann Sehlin/SVT

Smittskyddsläkaren: Finns tre skäl till att skolor kan stänga

Uppdaterad
Publicerad

Länets gymnasieskolor har tät kontakt med region Stockholm kring smittspridningen. Det finns tre skäl till att skolor kan stänga, eller snarare gå över till distansundervisning under en tid, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

– Det kan vara efter en bedömning ihop med oss på smittskydd om de har en alltför stor smittspridning på skolan, men även skolan kan ta beslut om att stänga om många lärare är sjuka så att de inte kan bedriva undervisning. Det kan också förekomma att regeringen beslutar om att skolor ska stängas, som skedde i våras.

På flera håll i landet har gymnasieskolor stängt efter att smitta konstaterats bland elever och personal. I Stockholms län så stängde Fredrika Bremergymnasiet i Haninge den 6 oktober och övergick till distansundervisning efter att flera elever konstaterats smittade av covid-19.

Uppmaningen: Ställ in hemmafesten

Maria Rotzén Östlund understryker att skolpersonal och elever gör mycket för att fortsätta hålla skolorna öppna. Hon pekar ut två tips på hur man kan minska risken för fler skolstängningar framöver:

– Det är att sprida ut skolstart och slut mer över dagen så det inte blir trängsel i skolan på morgon och eftermiddag. Det andra är att umgås ansvarsfullt utanför skolan. Jag vill verkligen uppmana alla som eventuellt planerar att ha en större hemmafest att ställa in den. Försök att hitta andra sätt att umgås!

Hör smittskyddsläkaren Maria Rotzén berätta om varför distansundervisning kan vara en bra åtgärd i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer