Tolv av sjukhusavdelningens drygt 70 vårdanställda är hemma med bekräftad covid-19. Foto: SVT

Smitta bland vårdpersonal – 12 av 70 med bekräftad covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att smittspridningen nu ökar i samhället ökar också sjukdomsfallen bland vårdpersonal. Samtidigt växer trycket på vården. På Capio Geriatrik Nacka är flera ur personalen nu hemma med bekräftad covid-19.

– Personal har behövt ta dubbla pass, säger Peter Johnson som är verksamhetschef på Capio Geriatrik Nacka.

Till geriatrikavdelningarna kommer äldre och sköra för sjukvård. På geriatriken i Nacka finns två speciella avdelningar för coronavård och två med annan geriatrisk vård. Av de dryga 70 som inte jobbar på coronaavdelningarna har nu tolv testat positivt för covid-19.

“Samhällsförvärvad smitta”

– Jag tror att det är en samhällsförvärvad smitta, att man har fått den utanför. Sen kan man ha spridit den till kollegor på sjukhuset, men den har sannolikt kommit utifrån, säger Peter Johnson, verksamhetschef Capio geriatrik Nacka.

Corona i Stockholm

Enligt honom har man ingen smitta bland patienterna på de avdelningarna och han känner sig trygg med att smittan inte sprids till patienterna.

– Vi har välfungerande skyddsrutiner och personalen har på sig skyddsutrustning i det dagliga arbetet.

“Konsekvenser för om man kan vårda”

Det är inte bara i Nacka som smittan bland vårdpersonal ökar. Vårdförbundet får allt fler signaler om smitta bland sina medlemmar, samtidigt som också trycket på vården ökar.

– Jag är jätteorolig. Läget är ju redan innan tajt och ökar smittspridningen och vårdpersonal blir sjuk kommer det naturligtvis få konsekvenser för om man kan vårda, säger Ann Johansson, vice ordförande Vårdförbundet.

Enligt Peter Johnson är det svårt att fylla luckorna. Personal har behövt jobba dubbla pass och man har tagit in hyrpersonal. Men han är inte orolig att patientsäkerheten blir lidande.

– Vi anpassar platsläget efter rådande personalsituation. Har vi inte personal har vi inte så många platser öppna.

Men det betyder att ni kan ge vård till färre?

– Ja, det stämmer. Ur den synvinkeln påverkar det ju medicinska säkerheten i regionen om man säger så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet