Smittspridningen på länets grundskolor ökar – distansundervisning införs

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittfall bland elever i grundskolan har ökat rejält den senaste veckan. Den största ökningen märks bland barn i låg- och mellanstadieåldern, enligt insamlad statistik från Region Stockholm.

– Jag har fattat beslut om distansundervisning 33 gånger i höst. Bara de två senaste veckorna har jag fattat 6-7 beslut som berör enskilda klasser eller delar av årskurser i framförallt i låg- och mellanstadiet, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholm stad.

Det finns inget mönster i Stockholms kommun där vissa delar är mer drabbade än andra, förklarar Lee Orberson som också säger att möjligheten med gurgeltestningen kan vara en förklaring till att fler smittade upptäckts när fler elever testas.

Corona i Stockholm
Foto: SVT Grafik

Tidigare kunde huvudmannen själv fatta beslut om det uppstod trängsel  på högstadiet, men det går inte längre då reglerna ändrats. Istället ges rekommendationer från smittskydd innan huvudman fattar beslut om distansundervisning.

Gurgeltester för elever

Sedan höstlovet har regionen infört möjlighet för skolorna att beställa gurgeltester. Det har enligt Lee Orberson blivit ett viktigt verktyg för mer träffsäker smittspårning och gjort det lättare att fatta beslut om åtgärder.

Under hösten 2021 har smittskyddsläkaren i Region Stockholm gett rekommendation om olika former av åtgärder till 54 skolor i hela regionen. Både till enskild klass, mer sällan till en hel årskurs eller skolstadium. Under läsåret 2020–2021 gavs 186 motsvarande rekommendationer, skriver smittskyddsläkaren Maria Rotzen Östlund i ett mejlsvar.

Smittspårning i skolor

När skolbarn konstateras med covid-19 erbjuds gurgeltester för de som smittutsatts, men är symptomfria. Skolan gör också smittspårning bland elever och lärare. Därefter tar skolöverläkare kontakt med huvudman som i samråd med smittskydd Stockholm avgör om elever ska få distansundervisning.

Källa: Utbildningsförvaltningen Stockholm stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet