Handgreppet har fått sitt namn av att det varit i bruk i Finland i flera decennier. Foto: SVT

”Finska greppet” ska stoppa förlossningsskadorna

Uppdaterad
Publicerad

Södersjukhuset i Stockholm har under ett års tid utbildat barnmorskor i det så kallade finska greppet. Metoden ska hjälpa till att förhindra allvarliga förlossningsskador.

– Det finska greppet är egentligen ett handgrepp som vi använder för att skydda kvinnans mellangård när barnet föds fram, säger Karin Johnson, barnmorska vid Södersjukhuset.

Handgreppet har fått sitt namn av att det varit i bruk i Finland i flera decennier och även i Sverige lärs metoden främst ut av finska barnmorskor.

Resultat redan nu

Stockholms län har legat högre än resten av landet när det gäller allvarliga förlossningsskador och Södersjukhuset fick för ett år sedan tilläggsresurser för att vända på den här utvecklingen. Enligt Karin Johnson går det att se ett resultat redan nu, bara ett år efter att utbildningen påbörjades.

– Statistiken går ju neråt för oss hela tiden så det ser bättre och bättre ut hela tiden. Vi tror att det här handgreppet, tillsammans med att vi pratar om det här och att vi nu är två barnmorskor vid födseln, ger oss de fina resultaten.

Varför har inte metoden använts tidigare om man vetat om det här så länge?

– Att skydda mellangården är ju något som vi barnmorskor alltid har jobbat med. Det som har gjort det möjligt för oss att nu göra en större utbildningsinsats är att man fått pengar från Stockholms kommuner och landsting och då satsar vi brett för att alla ska öva ett speciellt handgrepp som man har sett har haft god effekt, säger Karin Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.