Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Södertäljeadvokaten Ninmar Poli varför domen är viktig. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT

Advokaten om polisens kritiserade metod: ”Kommer kunna användas”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer inte längre kunna byta ut exempelvis vapen mot replikor för att gripa brottsmisstänkta, en metod som använts flitigt. En dom från Högsta domstolen har varit vägledande och avgörande för polisens arbete efter ett fall från Södertälje där brottsmisstänkta friades helt.

Det hela började i ett källarförråd i Södertälje, mars 2021. Då hittades automatvapen som beslagtas av polisen och byttes ut mot replikor. De misstänkta friades helt av Högsta domstolen i april i år, eftersom domstolen menade att replikorna inte längre utgjorde någon fara.

Domen, som påverkar många allvarliga brottsutredningar, har lett till många diskussioner. Från flera håll har det riktats kritik eftersom polisen inte kommer kunna byta ut vapen och narkotika i samma utsträckning som tidigare.

– Metoden kommer ju kunna användas, skillnaden är att den personen som hanterar en attrapp måste ha vetat att det riktiga vapnet funnits där, säger Ninmar Poli, försvarare.

I klippet: Hör Södertäljeadvokaten Ninmar Poli berätta mer om hur domen kan komma att påverka polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.