Så här såg det ut i ett soprum i Vasastan i tisdags. Foto: Privat

Sopstrejken slår inte så hårt – säger arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad

Beskrivningen av hur sopstrejken påverkar stockholmarna skiljer sig kraftigt mellan parterna i konflikten. Den utomfackliga gruppen ”Stockholms sopgubbar” varnar för lamslagen sophämtning – medan renhållningsbolaget Reno Norden uppger att de flesta sopbilar är ute på sina vanliga turer.

Arbetsgivaren Reno Norden säger att det finns sophämtare som valt att inte delta i den vilda strejken. Företaget har även tagit in ersättningspersonal och beskriver de senaste dagarnas utveckling som positiv, trots att Stockholms stad ska ha fått hundratals klagomål på sophämtningen.

27 av 40 sopbilar är i gång

”Flera av sopgubbarna har återupptagit arbetet och flera sopbilar kör runt i Stockholm. Idag är 27 av 40 sopbilar ute och kör sina vanliga turer. Strejken blir med andra ord allt mindre effektiv”, skriver Reno Norden i ett pressmeddelande.

Sopstrejk i Stockholm

De strejkande sophämtarna vägrar sänkta löner och är missnöjda med den nyckelinventering som företaget vill genomföra. Kunskaperna om vart de olika nycklarna leder anses vara en exklusiv yrkeskunskap.

Sophämtarna har inte accepterat Reno Nordens bud i de förhandlingar som hållits, och på onsdagsmorgonen beslutade ett stort antal sophämtare gemensamt att säga upp sig. Hur många de var finns det olika uppgifter om. Stockholms sopgubbar uppger att 50 till 60 personer lämnade in sin avskedsansökan.

LÄS MER: Strejkande sophämtare säger upp sig i protest

Rekryterar nya sophämtare

Men enligt Reno Norden var det 46 av de strejkande sophämtarna som sa upp sig, och företaget rekryterar nu nya sophämtare för att ersätta dem.

”Sammanlagt jobbar 74 sopgubbar vid RenoNordens Stockholms-avdelning. Uppsägningarna gör situationen mer översiktlig och RenoNorden påbörjar omedelbart arbetet med att rekrytera nya sopgubbar”, skriver företaget i pressmeddelandet.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet