Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
19 sjuksköterskor har sagt upp sig från IVA-avdelningar på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna senaste veckan. Fotnot: Bilden tagen från ett tidigare tillfälle. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Sös-läkare: ”För tidigt att dra ner på covid-resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska sjukhuset meddelade igår att de drar ner på intensivvårdsplatser för covid19-patienter för att få resurser till fler operationer, något som väckt oro och viss kritik från andra sjukhus i regionen. Andreas Fischer, kirurg på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm tycker det är för tidigt att dra ner. Hör mer i videon ovan.

David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset tycker diskussionen om iva-platserna är onödigt dramatisk och menar att det handlar om några platser. Genom att lägga ner en avdelning och flytta runt patienterna frigör man personal till operationer.

-Anledningen att vi gör det är att vi ser att vi riskerar problem med våra patienter som behöver en operation. Vi måste se till alla patienters behov, vi kan inte välja bort vissa  patienter, säger David Konrad.

Karolinska sjukhusets beslut kan få konsekvenser för andra sjukhus i regionen där covidpatienter intensivvårdas. Anne Kierkegaard som är chefsläkare på Södersjukhuset skriver i ett mejl till TT att:

”Generellt kan man säga att sjukhusens möjligheter att hjälpa varandra inom regionen minskar om det totala antalet intensivvårdsplatser minskar.”

175 extra operationer

Under den senaste veckan har antalet covid-19 patienter i Region Stockholm med behov av intensivvård minskat från cirka 100 till ungefär 80. Totalt sett handlar det nu om tre iva-platser som försvinner, säger David Konrad.

– Det viktiga är att det samma personal vi jobbar med. Ska vi göra mer operationer måste vi flytta personal från covid-vården. Skulle det här vända så får vi ställa om igen.

Omställningen gör att Karolinska kan uföra 175 extra operationer före midsommar, framför allt cancerpatienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet