Foto: Tomas Oneborg/Jessica Gow/TT

Skanska: ”Spekulationsköparna finns inte kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för nyproduktion är fortsatt stort. Men antalet spekulanter har minskat kraftigt. Dessutom anses spekulationsköpen ha försvunnit.

Backar man tillbaka två år i tiden så gick försäljningen av nyproducerade bostäder i ett rasande tempo. Skanska Nya hem sålde slut på nya projekt direkt vid säljstart. Men idag är läget annorlunda. Anledningen beskrivs vara en avvaktande bostadsmarknad.

– Då gick det ovanligt snabbt. Men marknaden var extrem. Historiskt sett så har det aldrig sett ut så tidigare. Nu säljer vi istället hälften av bostäderna vid säljstarten, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska.

Bostadsmarknad

Han fortsätter:

– Den stora skillnaden är att spekulationsköparna inte finns kvar. Det är väldigt sällsynt nu.

Lugnare tempo

Precis som Skanska sålde Veidekke Bostad slut på nya projekt redan på säljstarten. Men Malin Hart Randes, försäljnings- och marknadschef på bolaget poängterar att 2015 hade ett osunt tempo på bostadsmarknaden.

– Vi tror att ett lugnare tempo på marknaden egentligen välkomnas av våra kunder när de skall göra en av sitt livs största affärer, säger hon.

Har osäkerheten på marknaden gjort att ni måste sänka priser på bostäder?

– Prissättning är alltid en svår fråga när man säljer bostäder som inte tidigare funnits på marknaden. Vi arbetar med marknadspris och därför försöker vi alltid sätta priser som marknaden skall uppfatta som riktiga. Ibland får vi korrigera vissa lägenheter eller storlekar, det är helt normalt.

Flera spekulationsköp i Barkabystaden

Att allt färre väljer att teckna sig på nyproduktion kan vara en effekt av att den spekulativa kundgruppen nästan helt har försvunnit. Det menar Stefan Stråhle, vd på mäklarkonsulten Nytt Hem som enbart riktar in sig på nyproduktion.

– Försäljningstakten har varit extrem senaste åren och nu går vi mot en mer normal takt där försäljningen tar ungefär lika lång tid som produktionen av huset, säger han.

Det är framför allt i områden med stort nyproduktionsutbud som försäljningstakten har minskat.

– Ett exempel är Barkabystaden där det finns stort utbud av bostäder. Under 2015 såldes många av bostäderna i ren spekulation till kunder som inte tänkte bo där. De försöker sälja sina bostäder nu, därför är utbudet extra stort just där. Men det gäller även andra projekt i Stockholm, säger Stefan Stråhle.

Varför tror du spekulationsköpen har försvunnit?

– Under 2016 uppmärksammade byggbolagen spekulationsköpen och satte in olika regler för hur man fick köpa. På det sättet begränsade man antalet affärer. Sen tror spekulationsköparna inte längre på lika kraftiga prisuppgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet