Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppåt i Stockholm och neråt i Göteborg – ny bostadsstatistik

Uppdaterad
Publicerad

Svagt upp och fortsatt stabilt. Det senaste året har svängningarna på bostadsmarknaden klingat av och den utvecklingen håller i sig.

Priserna på bostadsrätter steg med en procent i oktober, sett över hela landet, jämfört med månaden före, enligt de återkommande månadssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik. I Stockholmsområdet är det svagt upp medan pilarna pekar något ner i Malmö och Göteborg.

På ett års sikt har priserna stigit med tre procent, med vissa variationer. På årsbasis har bostadsmarknaden i Malmö varit hetast, men lugnare i de andra storstadsområdena, Göteborg och Stockholm.

Fritidshusen går starkt

Även villamarknaden visar på ett liknande mönster. Den senaste månaden var det stillastående priser över hela linjen. Starkast går fritidshusmarknaden, plus sex procent på ett år.

– Stark börs och slopandet av värnskatten kan bidra till ökad köplust bland höginkomsttagarna, medan å andra sidan risken för en konjunkturnedgång, stigande arbetslöshet och skattehöjningar i vissa kommuner kan pressa priserna på sikt, resonerar Fredrik Kullman, vd för mäklarbyrån Bjurfors i Stockholm.

Prisutvecklingen

Visa

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån

Riket +1 +3 +3

Centrala Stockholm 0 +3 +3

Stor-Stockholm +2 +4 +3

Centrala Göteborg –1 +2 +4

Stor-Göteborg 0 +3 +2

Centrala Malmö 0 +3 +6

Stor-Malmö –1 0 +7

Villor 1 mån 3 mån 12 mån

Riket 0 +1 +3

Stor-Stockholm 0 +1 +1

Stor-Göteborg 0 +1 +2

Stor-Malmö 0 0 +5

Fritidshus 12 mån

Riket +6

Alla siffror i procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer