Karin Wanngård (S) och Anna König Jerlmyr (M). Foto: SVT

Stadens politiker ser allvarligt på det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Moderater och Socialdemokrater i stadshuset är helt överens om att det är mycket allvarligt att det dödliga våldet i Stockholmsregionen har fördubblats på bara ett år, men de är inte alls överens om vems fel det är.

– Det är såklart mycket allvarligt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det dödliga våldet har fördubblats i det polisen kallar Region Stockholm, Stockholms län och Gotland, på bara ett år.

– Staden och polisen har tillsammans ökat insatserna för att stoppa våldet. Polisen agerar för att få bort gängen från våra gator och torg samtidigt som staden har tredubblat avhopparverksamheten, förstärkt de uppsökande insatserna i riskmiljöer samt skalat upp de sociala insatsgrupperna för att strypa gängens rekrytering, säger Karin Wanngård.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), tycker däremot att det gjorts alldeles för lite, och att felet ligger både i stadshuset och hos regeringen.

”Allvarligt att regeringen inte lyckats”

– Det är väldigt allvarligt att regeringen inte lyckas få bukt på det dödliga våldet. Det saknas närvarande lokalpolis på plats och vi har en socialdemokrati i stadshuset som har nonchalerat kriminaliteten fram till valåret. Den utveckling vi ser nu är en konsekvens av detta, säger Anna König Jerlmyr.

Karin Wanngård (S) hoppas att den dystra utvecklingen har vänt.

– Vi har sett att våldet minskat något under första månaderna av 2018, vi jobbar hårt tillsammans med polisen för att trenden ska fortsätta så, säger Karin Wanngård.

Moderaterna tycker att det behövs mer.

– Människor ska inte behöva dö för att regeringen och S-styret i Stockholm ska förstå allvaret. Moderaterna i stadshuset kräver att staden inrättar en kriskommission för att bekämpa det dödliga våldet i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.