Så här såg delar av den bärande konstruktionen ut i Högdalens simhall. Badet totalrenoveras nu för 160 miljoner kronor. I videon kan du se mer av förfallet. Foto: Pia Heick/SVT

Stockholms simhallar vittrar sönder

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Stockholm stads simhallar är i så dåligt skick att de måste stängas av säkerhetsskäl om inte omfattande renoveringar drar igång omedelbart. Problemet är att det saknas över en miljard kronor till den nödvändiga upprustningen.

För några av hallarna är läget så akut, att de kan komma att stängas redan år 2023 om inget görs.

– Det är framför allt Vällingbybadet och Eriksdalsbadet som berörs, säger Dennis Wedin (M) som är fastighetsborgarråd i Stockholm.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) visar hur sliten den bärande konstruktionen var i Högdalens simhall innan renoveringen började. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Över en miljard saknas till underhåll

Men att renovera stadens simhallar kostar mycket pengar. Just nu saknas det över en miljard kronor för att göra de upprustningar som är nödvändiga, visar beräkningar som fastighetskontoret gjort.

Det innebär det flera badanläggningar, som är i mycket dåligt skick, ligger utanför stadens renoveringsplan för de kommande tre åren.

I videon ovan ser du rörliga bilder på hur förfallet ser ut.

Rostande armering gör att betongen vittrar sönder. Foto: Pia Heick/SVT

Läget akut för flera bad

Det är framför allt fyra bad, där läget är akut:

• Eriksdalsbadet

• Vällingby sim- och idrottshall

• Husbybadet

• Gubbängens bad- och gymnastikhall

Oppositionen kräver mer pengar

Jan Valeskog (S). Foto: Lisa Liljefors/SVT

Oppositionen i stadshuset kräver nu att det blågröna styret i Stockholms stad ska skjuta till mer pengar för att kunna rusta upp stadens badanläggningar.

– Det är ren kapitalförstöring att låta badhuset förfalla, säger Jan Valeskog (S) som är oppositionsborgarråd.

Pågående renoveringar dyrare än beräknat

Just nu genomgår Forsgrénska badet vid Medborgarplatsen och Högdalens simhall omfattande renoveringar. Båda projekten har blivit betydligt dyrare än beräknat.

Renoveringen av Högdalens simhall har blivit dyrare än beräknat, eftersom hela den bärande konstruktionen behövde bytas ut och bassängen rivas. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.