Hersi ska granskas i oberoende utredning

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, Awad Hersi (MP). Han har anklagats för maktmissbruk, bland annat genom att ha försökt påverka enskilda ärenden. Nu vill stadsdelsnämnden att Hersi granskas.

När Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträdde på torsdagskvällen beslutade man att Awad Hersi ska utredas av en extern utredare.

– Det måste ställas utom rimlig tvivel att ingen individ fått förmåner för att man haft en relation till ordföranden och att ingen tjänsteman på förvaltningen utsatts för sådana påtryckningar, säger Ole Jörgen Persson (M) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, till tidningen Mitt i.

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Vänsterpartiet avstod

Beslutet kommer efter den kritik som framkommit mot den miljöpartistiske nämndeordföranden. Beslutet fattades direkt i nämnden, utan att skicka skrivelsen för beredning till förvaltningen, något som Hersi avrådde ifrån på mötet, enligt Mitt i.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet röstade för beslutet. Vänsterpartiet valde att inte delta i omröstningen. Inga reservationer framfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet