Visa alla (2)

Stadshuset färdigsanerat inför Nobelfesten

Publicerad

Natten mot måndagen greps en man misstänkt för grov skadegörelse. Mannen misstänks för att ha vandaliserat Stadshuset, en staty och flaggstänger.
Under dagen arbetade en saneringsfirma för att städa upp inför Nobelfesten.
– Allt är nu bortstädat. Även färgen på bronsstatyn gick bort eftersom just den färgen var vattenlöslig, säger Jonas Fager driftschef på Stockholms fastighetskontor.

Larmet kom in till polisen klockan 02:45 efter att en ordningsvakt uppmärksammat en man som vandaliserat Stadshuset. Mannen greps senare vid Kungsholmstorg och är nu misstänkt för grov skadegörelse.

– Mannen har använt någon form av färg och det är Stadshuset och minst en staty som fått färgen på sig, säger Towe Hägg.

”Väldigt olycklig dag”

Jonas Fager, driftschef Stockholms fastighetskontor, inspekterade skadorna utanför Stadshuset efter nattens klotterattack på morgonen.

Jonas Fager, driftschef Stockholms fastighetskontor.

– Det är en väldigt olycklig dag, just på Nobeldagen. Vi ska försöka få bort det under dagen i dag. Men det kan bli svårt. Det är riktig målarfärg, säger han.

”Jesus” målat på port

Klottraren har slagit till mot båda de stora portarna på Stadshuset. Grön självlysande färg på porten som stadens politiker använder och röd målarfärg vid den stora ingången dit Nobelfestens gäster anländer i kväll.  På den stora porten går också att urskilja ”Jesus” målat i en svag vit färg.  Även skyltar och flaggstänger utanför stadshuset har fläckats med färg. På några ställen ser det ut som blodiga handavtryck. Men det är röd målarfärg.

Den misstänkte gärningspersonen har anhållits av åklagare. Nobelbanketten startar klockan 19:00 i Blå hallen.

Expert på sanering

Tack vare en expert på sanering av just sten och ömtåliga material lyckades man senare under dagen ta bort färgen på och runt Stadshuset.

– Det är första gången jag varit med om något sådant här sedan jag började här för fem år sedan. Nu tar Säpo över bevakningen enligt tidigare planering och det känns skönt, säger Jonas Fager, driftschef på Stockholms fastighetskontor.

Enligt Stockholmspolisen har förhör hållits med mannen som anhållits. Han är i 30-årsåldern, men mer vill polisen inte berätta.

– Polisen har under dagen genomfört andra utredningsåtgärder i fallet. Vi jobbar vidare med att kartlägga vad som hänt och motivet, säger Stockholmspolisens pressansvarige, Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer