Personal från My Way sätter upp lappar med att butiken stängs pga dålig säkerhet. Foto: SVT

Stängt på grund av dålig säkerhet – butiksprotest i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fick ägaren till servicebutiken My Way i Rinkeby flera fönsterrutor till sin lokal sönderslagna. I dag bestämde han sig för att stänga butiken på grund av den dåliga säkerheten på Rinkebystråket.

Ägaren till butiken vill inte visa sig med namn och bild – men han är trött och förtvivlad över att ännu en gång behöva städa upp efter skadegörelse och inbrottsförsök. Han har varit med om det många gånger sedan han öppnade sin juice- och servicebutik för ungefär ett år sedan. Vid ett tillfälle hade till och med någon kört in i entredörren med en bil i en så kallad smash and grab-kupp.

I helgen var det dags för inbrottsförsök och skadegörelse igen – inte bara en gång, utan två. Först på lördagsnatten och sedan på söndagen.

Butiksägaren fick rutan krossad – igen Foto: SVT

Butiksägare: Polisen kommer inte hit på kvällen

– Jag ringer till polisen och till värden Familjebostäder, men de kommer inte hit. Jag har själv fått tejpa igen de trasig rutorna. Och polisen säger bara att jag ska skicka in min polisanmälan. De ville inte åka hit ut efter klockan 22.00 sa de när jag ringde igår.

I dag på förmiddagen stängde föreståndaren för My Way sin butik. Han och hans personal satte upp lappar på alla fönster med texten  ”Vi håller stängt på grund av säkerheten”. Om och när han ska öppna igen vet han inte. Det beror på vad Familjebostäder kan ge honom för garantier.

Alla andra butiksägare här ger honom sitt stöd. De har nyligen bildat en gemensam företagarförening för Rinkebystråket. Den ska fungera som en motpart till fastighetsägaren Familjebostäder. Handlarna ger My Way sitt stöd idag – trots att de är oroliga för att så många butiker på det nybyggda prestigeprojektet Rinkebystråket står tomma. En räknar till cirka fem tomma butikslokaler av över tjugo totalt.

Efter dubbelmordet på Mynta Café på Rinkebystråket i december satte Familjebostäder in väktare som patrullerade stråket både natt och dag. Då var det säkrare, säger butiksägarna här.

”Det har blivit värre”

– Men nu har de dragit in den bevakningen. Och genast har det blivit värre igen, säger föreståndaren för My Way. Polisen har också sagt att de ska patrullera på Rinkebystråket varje dag. Men de syns inte mycket här.

– Jag såg en enda polisbil under hela helgen, säger butiksägaren.

Familjebostäder bekräftar att bevakningen med väktare på just Rinkebystråket har dragits in.

– Vi beklagar skadegörelsen som skett på My Ways lokal, säger kommunikationschef Erica Lawesson på Familjebostäder. En glasmästare kommer att laga hans fönster i morgon så att han kan öppna igen.

Missnöjet från handlarna längs stråket bemöter hon med att det är ett långsiktigt arbete att starta en ny handelsplats.

– Det har varit svårt, säger hon. Ungefär så svårt som vi förväntat.

Butiksägare efterfrågar fler poliser kvällstid Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet